הכנות ועצות מעשיות לפני חופשות עם ילדים עם צרכים מיוחדים

תכנון חופשה הוא מרגש אך גם טיפה מלחיץ.. 

אם יש לכם ילד עם צרכים מיוחדים כלשהם טיול לחו"ל כולל בתוכו התארגנות מיוחדת. מדריך קטן זה יכול לסייע לכם להתכונן. 

החלטה לאן לנסוע/לטוס?  

כאשר בוחרים את יעד החופשה יש לברר אילו מתקנים קיימים במקום? 

האם הצוות במקום פתוח ומבין בנושא אנשים עם צרכים מיוחדים? 

בנוסף, התחשבו בצרכיו של הילד. אם הילד רגיש לרעשים, ודאו שהחדר אינו קרוב ללובי או לבריכת השחיה. 

הכנות: 

ברגע שהחלטתם לאן לנסוע, מומלץ לספר על כך לבני המשפחה כולם וכמובן גם לילדכם המיוחד. גם אם הוא רגיש לשינויים, הכנה מוקדמת וטובה יכולה להפחית את המתח ולמזער פחדים. 

ניתן לראות תמונות של היעד, ברושורים או סרטונים. אמצעים ויזואליים אלו יסייעו לילד להבין לאן הם נוסעים ואיך זה יראה שם. הסבירו שזה לא יהיה בדיוק כמו בתמונות אבל בערך... 

ניתן ליצור טבלה בה יהיה פירוט מה תעשו כל יום בחופשה. לציין את זמני ארוחת הבוקר, צהריים וערב וביניהן ולשלב פעילויות. 

עד כמה מובנה לוח הזמנים תלוי בילד ובמידת ההיצמדות שלו לשגרה. בנו את לוח הזמנים בהתאם לצרכי הילד ובני המשפחה האחרים תוך כדי מתן אפשרות לזמני רגיעה ושקט (הפוגה) בין הפעילויות השונות. 

אם ילדכם לא טס במטוס לפני כן מומלץ לבקר קודם לכן ביקור קצר בשדה התעופה ולהראות לו מהיכן תמריאו ומה תעשו שם. ניתן ליצור קשר מוקדם עם חברת התעופה ולהסביר להם שיש לכם ילד עם צרכים מיוחדים. יתכן ותצטרכו להסביר מהם צרכיו המיוחדים, מהן מגבלותיו ומהם הרגליו. 

עצות מעשיות: 

דרכונים: כל ילד ותינוק בישראל זקוק כיום לדרכון נפרד. יש לדאוג ולהכין דרכונים מראש. תוקף דרכון של ילד הוא עד 5 שנים. 

צ'ק אין: נסו לדבר עם חברת התעופה. יתכן וניתן יהיה לאפשר לכם לגשת ישר ולא להמתין בתור הארוך. יתכן שיוכל לאפשר לכם להמתין במקום שקט יותר בטרמינל. יתכן שיאפשרו לכם לעלות על המטוס ראשונים או אחרונים, תלוי במה שיהיה יותר טוב לכם ולילד. יתכן שעדיף לשבת בשורות האחרונות של המטוס כדי שהילד יוכל לקום ולהסתובב מבלי להפריע לאחרים אולם יש לזכור שבאזור זה מצויים גם השירותים ולכן יסתובבו שם הרבה אנשים וכל הזמן. 

דרישות מיוחדות: 

זכרו לידע את חברת התעופה אם ילדכם זקוק למזון מיוחד ולא רגיל. (ללא גלוטן, ללא קזאין וכד'). 

כמובן שיהיה צורך לידע גם את בית המלון בנושא. חשוב להצטייד גם במכתב מרופא המפרט את המגבלות והדרישות המיוחדות. זכרו לקחת גם את כל התרופות הנדרשות ולהצטייד במרשמים למקרה חירום. 

אם אתם נוסעים לפארקי שעשועים כדוגמת דיסני, ודאו שיש ברשותכם מסמכים המראים מהי המגבלה וזאת כדי להשתמש בהתאמות המצויות בפארקים הללו עבור אנשים עם מוגבלות. במקומות מסוימים יהיו טפסים שיש למלא. 

ביטוח: 

בדקו היטב את הפוליסה אותה אתם עושים וודאו שהיא מכסה את כל האפשרויות. 

איחורים: 

גם בטיולים המתוכננים ביותר יכולים להיות תקלות ועיכובים ואיחורים. יתכן ויהיה לילדכם קשה להתמודד עם שינויים אלו. ודאו שיש ברשותכם משחק, ספר, אייפון, אייפוד או כל אמצעי אחר אותו הילד מחבב מאד ויכול להעסיקו בזמנים אלו. 

בשעת הטיסה: 

בכדי לסייע לילד להתמודד עם רעשי המטוס, בעיקר בזמן ההמראה והנחיתה, ודאו שיש ברשותכם אוזניות או אטמי אוזניים. יתכן והילד ירצה להקשיב למוסיקה החביבה עליו וכך להתגבר על הרעשים. כמובן, כפי שפירטתי במאמרי האחרים, יש להצטייד בצעצועים אהובים, מזון אהוב וכל אמצעי אחר שיכול להפוך את הטיסה לנעימה יותר. 

התנהגות: 

בתחילתה של החופשה ניתן לקבוע לכולם "חוקי חופשה". חוקים אלו צריכים להיות חיוביים ולהבהיר לילד מהן הציפיות שלכם. רשמו את הכללים הללו (אם הילד יודע לקרוא) והזכירו אותם גם באופן מילולי מדי פעם. ברגע שהחלטתם מהם החוקים, היצמדו אליהם. זה יקבע גבולות לחופשה. אתם יכולים לצפות לשינויים בהתנהגות מעצם שינוי המקום והאווירה ושבירה השגרה.  גם שינויים בטמפרטורה יכול להשפיע עם ההתנהגות.